Pizzicanto

Pizzicanto kreeg in 1993 zijn huidige vorm en kan zich met zijn dertigtal leden een volwaardig kamerkoor noemen. Het koor heeft in de loop van zijn bestaan een specifiek repertoire opgebouwd van 19de en 20ste eeuwse composities, met een voorliefde voor Scandinavische koormuziek, bij voorkeur in de originele talen.

Pizzicanto profileert zich – onder de deskundige muzikale leiding van dirigente Christiana Duyck – met een specialisatie van hun concertprogramma, en kiest ieder jaar voor een concert rond een niet altijd voor de hand liggend onderwerp.

De programma’s omvatten de voorbije jaren onder andere

  • Koormuziek uit verschillende landen
  • Lichte muziek
  • Interessante muzikale mixen
  • Muziek op teksten van Federíco García Lorca en Shakespeare
  • Rockoratorium: Eversmiling Liberty
  • Misa Criolla

Christiana Duyck, dirigent

Christiana Duyck behaalde het licentiaatsdiploma Oudheidkunde en Kunstgeschiedenis, afdeling Musicologie aan de Katholieke Universiteit te Leuven. Daarna studeerde zij aan het Muziekinstituut van de universiteit van Århus (Denemarken) waar zij naast een specialisatie Scandinavische koormuziek ook een zangopleiding genoot.  Vervolgens behaalde zij eerste prijzen harmonie en koordirectie aan het Koninklijk Conservatorium te Brussel en studeerde zij solozang bij Lucienne Van Deyck.

Zij volgde in 2002 een eenjarige opleiding Stemwerk bij de Stichting Rondom Stemwerk in Rotterdam. Zowel in stemvorming als in koordirectie nam ze deel aan verscheidene internationale cursussen o.a. bij Frauke Haasemann in Sankt-Moritz (CH) en bij Johannes Prinz in Wolfsberg (A).

Voor het vocal-jazz-genre stak zij haar licht op tijdens cursussen bij Harold Lenselink en Hans van den Brand (NL) en tijdens masterclasses bij Michele Weir (USA), Simon Carrington (UK), Jeremy Jackman (UK), Phil Mattson (USA), Matthias Becker (D) en Darmon Meader (USA), en meer recent nog bij Merel Martens (NL) en Tijs Krammer (NL).

Christiana Duyck was leerkracht Algemene Muzikale Vorming, Algemene Muziek Cultuur, koor, vocaal ensemble, samenzang en stemtherapie aan de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans te Turnhout tot aan haar pensioen in 2021. Omwille van haar expertise werd ze gevraagd om de lessen stemtherapie nog te blijven geven aan dezelfde academie.